Chłodnie – zastosowanie i charakterystyka

Chłodnictwo jest działem techniki, który zajmuje się odprowadzaniem ciepła ze środowiska, schłodzonego w celu uzyskania i zachowania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Maksymalne zastosowanie znajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to zamknięta powierzchnia otoczona przegrodami o dużej szczelości cieplnej a także paroszczelności, w której zachowywana jest stała temperatura zgodna z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych wyrobów. 

W zależności od utrzymywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temperatur -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temp. ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory mroźnicze to wysokiej klasy narzędzia dedykowane do przechowywania wyrobów świeżych, mrożonych w ustalonych warunkach. 

Komora chłodnicza wyposażona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które pozwalają zredukować i utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniu. 

Zależnie od warunków technicznych budynku oraz poszczególnych wymagań możemy wyszczególnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa materiał, z którego wykonane są komory chłodnicze cechuje się bardzo dużą odpornością na ściskanie i gnicie, bezzapachowością, ognioodpornością a także stabilnością chemiczną. Jest on również łatwy do utrzymania w porządku oraz, a także pozwala na zachowanie najwyższych wymogów sanitarnych.  

Komory chłodnicze używane są m.in. w zakładach produkcyjnych, wytwórniach oraz przechowalniach warzyw, restauracjach oraz w placówkach medycznych. 

Mechanizmy te stanowią również nieodzowny kawałek wyposażenia samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do przewozu żywności, leków a także pozostałych preparatów chemicznych. 

kryteris, jakie muszą być spełnione w chłodni, zależą od gatunku przechowywanych w niej wytworów. Temperatura wymagana w chłodni może też zależeć od spodziewanego czasu umieszczenia, a także od tego, czy ma w niej być przwechowywany świeży produkt, który następnie zostanie zamrożony.

Komora chłodnicza to nie tylko ściany, podłoga, sufit i drzwi. Jest to szereg rozwiązań technologicznych, które mają za zadanie zdołać zachować ustaloną temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach należy również utrzymywać właściwy poziom wilgotności oraz intensywność przepływu powietrza. 

Zasada funkcjonowania agregatu chłodniczego

Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Może składać się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, a także całościowej instalacji typu split składającej się z agregatu, chłodnicy i instalacji łączącej oba urządzania. Agregaty chłodnicze można znaleźć wszędzie tam, gdzie obniżona temperatura jest konieczna do magazynowania towarów lub utrzymania ściśle ustalonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego zbliżone jest do pracy innych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Opiera się ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces rozpoczyna się w podstawowym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura oraz równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednak pobierając energię cieplną od produktów przetrzymywanych we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, a także podwyższa temperaturę. W kolejnym kroku zostaje przetransportowany do skraplacza, gdzie rozpoczyna się proces jego skraplania. W ten oto sposób oddaje on zgromadzoną dotąd energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego fragmentu jest obniżenie ciśnienia płynu, a tym samym znaczące obniżenie jego temperatury. W momencie, w którym czynnik chłodniczy powtórnie trafia do parownika cykl chłodzenia zaczyna się od nowa. 

Co rozpoczęło rozwój chłodnictwa przemysłowego 

Pierwsze zastosowanie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do przechowywania żywności stosowano rozpadliny wydłubane w lodzie lub śniegu. Już wówczas próbowano w taki sposób wydłużyć świeżość posiadanych produktów. W historii ludzkości woda w postaci lodu miała przez długi okres czasu zastosowanie. Praktycznie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w składach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to głównie chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe daje rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Pomimo iż kojarzy się przede wszystkim z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej zróżnicowanych zastosowań, których zadaniem jest sprawienie ustalonych warunków do przechowywania produktów oraz realizacji określonych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to także mechanizmy, które są wykorzystywane w obiektach użytkowych i komercyjnych. Coraz to większa wielorakość systemów chłodniczych sprawia, że branża chłodnicza stale się rozwija. 

Porównywalnie jak w innych branżach, również w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do zagadnień przyjaznych dla środowiska naturalnego. Metody te wyróżniają się wysoką efektywnością, jednocześnie ograniczając zapotrzebowanie na energię lub wykorzystują odnawialne źródła energii. W każdym kolejnym eoku chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych cechują się coraz to niższą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości zostaną zastąpione przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Ile właściwie kosztuje wybudowanie komory chłodniczej?

Faza projektowania komory chłodniczej jest fundamentem efektywności przyszłej instalacji. Również od tego w jaki sposób zostanie zaprojektowana instalacja do mroźni będzie zależeć jej końcowy koszt. W zależności od rodzai produktów należy wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni najlepsze warunki do przechowywania. 

Najważniejszym czynnikiem, który przesądza o koszcie budowy komory chłodniczej jest wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który oddziałowuje na koszt jest poziom temperatury jaki ma zostać utrzymany w pomieszczeniu. Istotne jest tu dostosowanie produktywności agregatu chłodniczego, który pozwoli uzyskać stałą temperaturę powietrza. Równie istotne jest miejsce montażu chłodni. Należy bowiem wziąć pod uwagę grubość ścian, które za zadanie mają efektywnie oddzielać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim składowane. Poziom zaawansowania konstrukcji a także niezbędna moc, która ma wychłodzić powierzchnię użytkową, a także jej wyposażenie np. meble chłodnicze to kolejne czynniki, które będą mieć wpływ na cenę montażu chłodni.