Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Jedzenie na wynos to świetne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania pożywienia z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.

Rodzaje opakowań stosowanych w gastronomii

Na wynos można obecnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Ze względu na różnorodność, również metody ich pakowania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele restauracji wykazują się dużą kreatywnością w dostosowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.

Dla większości ludzi oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymwpływając na otoczenie. Co innego papier, który dosyć szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.

Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również w pewnym stopniu nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do zrezygnowania z styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich zmian legislacyjnych jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście producenci jak zwykle stają na wysokości zadania oferując szeroki wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.

Jakie wymogi muszą spełniać opakowania papierowe?

Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich opakowania spełniały właściwe normy jakościowe określone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa przyjazdej środowisku aktywności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami Brukseli.

Gospodarka to system naczyń połączonych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dostosowywać się do obyczajów rynków, jak i do prawnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu prezentują się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.