Najczęstsze zastosowania układów chłodniczych

Obecnie niełatwo sobie wyobrazić dowolną gałąź przemysłu spożywczego bez odpowiednich układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy wykorzystywany jest w wielu miejscach – od gospodarstw domowych, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym półki sklepowe są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Duże hale produkcyjne zajmujące się produkcją żywności potrzebują wyjątkowo dużo przestrzeni o dobrze dobranej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Z pomocą przychodzi w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w wyznaczonych przestrzeniach. Można powiedzieć, że tego typu urządzenia działają na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?

Przetwórstwo mięsne – potrzebne układy chłodnicze

Przetwórstwo mięsne jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wyprodukować produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, niezbędne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest wyrobem szczególnie wrażliwym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może szybko się zepsuć. Tego typu produkcja składa się z wielu etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj potrzebuje innych temperatur. Dlatego zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy muszą być wytworzone z wysokiej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku niezwykle ważna jest higiena. Z pewnością każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zatroszczyć się o regularne przeglądy tego typu urządzeń, aby mieć pewność, że będą one dobrze wykonane i nie uszkodzą się w najmniej stosownym czasie. 

Jakie układy chłodnicze są potrzebne przy produkcji piwa?

W czasie wytwarzania piwa niebagatelne znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na każdym etapie jego tworzenia. Proces warzenia piwa potrzebuje bardzo precyzyjnej regulacji temperatury już w momencie przygotowywania brzeczki, ale również wczasie fermentacji, i finalnego chłodzenia. Również w tej sytuacji duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna zapewniająca odpowiednie warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich srtykułów jest z całą pewnością korozja. Również takie części jak zawory czy filtry powinny być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o systematycznych przeglądach, które są niezwykle ważne. 

Artykuły mleczarskie – czemu specjalistyczne układy chłodnicze są tak ważne?

Obecnie przemysł mleczarski niewątpliwie nie może się obyć bez najnowszych rozwiązań w zakresie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie powinny mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie mogą być niezdatne do spożycia. Cały proces produkcji bazuje na zachowaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są wyjątkowo wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z zachowaniem odpowiedniego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze muszą być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszystkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym muszą być wyposażone w dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące odpowiednią jakość artykułów. Tego typu urządzenia muszą znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak również na lądzie. Należy pamiętać, że zwłaszcza środowisko morskie ma negatywny wpływ na tego typu urządzenia, dlatego koniecznie powinny być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenia powinny być także wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury przez wzgląd na nadzwyczjną wrażliwość mięsa rybnego na jej wahania.